sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Muleum (65/2011)

Norjalainen Erlend Loe on nero. Yksi parhaita kirjailijoita mitä tiedän, fanitan ihan pöhkönä.

(Ja tapan sen rupiperserunkkarin joka on lainannu miulta Loen Dopplerin eikä ole sitä palauttanu!!!! PERKELE! En pääse tämän asian yli, en koskaan, en ainakaan ennen kuin omistan taas Dopplerin. Painos on loppu eikä oo divareista löytyny. RÄYH!)

Lukaisin uusiksi Loen kirjan Muleum, joka sekin on kerrassaan mainio. Muleumin päähenkilö Julie on sellanen 18-vuotias norjalaispimu, joka koko perhe on kuollut lento-onnettomuudessa. Julie menee hommasta tietysti tolaltaan ja haluaa kans kuolla, keinolla millä hyvänsä. Ensimmäinen yritys, hieno hirttäytymishomma, menee vituiksi kun Julie osti vahingossa joustavaa köyttä. Itsemurhayritys oli vähän niinku julkinen, joten lehdistö innostuu. Myös itsemurhaa hautovien oma "Itsemurhaaja"-niminen lehti, johon Julieta pyydetään toimittajaksi, niistä kun on aina pulaa henkilöstön jatkuvan poistumisen vuoksi. Toimitushommat ei kuitenkaan kiinnosta, joten Julie ryhtyy lentämään ympäri maailmaa tavoitteenaan menehtyä lento-onnettomuudessa. Jossain välissä  Julie käy Koreassa naiskentelemassa olympiakultaa voittaneen pikaluistelijan kanssa, kunnes lopulta päätyy Kanarialle. Siellä Julie keksii hienon keinon päästä hengestään ja vieläpä lento-onnettomuudessa, mutta eihän sekään ihan käsikirjotuksen mukaan tietysti mene. Vasta lopussa, kun kuolema alkaa oikeasti näyttää todennäköiseltä, Julie tajuaa et haluaakin elää.

Kuulostaa ehkä mälsältä "masentunut pimu velloo itsesäälissä"-tarinalta, mutta koska kirjoittaja on Loe, ei nää tarinat koskaan oo niin yksoikosia. Juliella on Loen avustuksella niin sanotusti sana hallussa, varsinkin muita ihmisiä kuvaillessaan. Vaikka aihe on sinänsä synkkä, ihan silkkaa komediaahan Muleum on.

Yhessä kohassa kirjaa Julie tsekkaa netistä että kuinka monta kertaa "perse" siellä esiintyy ja laskee montako persettä internetissä on jokaista norjalaista kohti. Niitä oli noin kaksi persettä per norjalainen. Oli tietenkin pakko tarkistaa onko netissä meille suomalaisille enempi vai vähempi persettä ku norjalaisille. Internetissä on noin 20 500 000 persettä (googlen mukaan, juuri äsken tsekkattuna), asukkaita Suomessa on noin 5,4 miljoonaa.

Eli: Internetissä on siis noin 3,8 persettä jokaista suomalaista kohti. IN YOUR FACE, turskanpurijat!

Tietoa, jota ilman ei voi elää.

Ei kommentteja: