lauantai 10. joulukuuta 2011

Monta kirjaa (75-81/2011)


Nyt vähä aika laitan vaa tämmösii useemman kirjan yhteenvetelyi. En jaksa olla koko ajan tääl naputtamas näit kirjaraporttei, täs on niin kiire mm. makailla riippumatos et jostai tekemisist pakko tinkii.




Michael Connelly: Saalistaja (75/2011)

Aika jees sarjamurhaushomma, mutta ärsyynnyn aina ku tyypit ratkasee asiat jotenkii vahingossa keksimällä.  Tässä sellanen toimittajagubbe selvittää sarjamurha-hommaa ja yhtäkkiä jotai helvetin linnunpelätin kuvaa kattoessaan  saa jonku hirveen aivopierun ja keksii kuka on murhaaja. Täh?
Luettu: 25.11.2011

Michael Ende: The Neverending Story (76/2011)

Fantasiahommia. Piänenä kun tän luin ekan kerran olin ihan pähkinöinä, nyt ei kolissu sit olleskaa.
Luettu: 28.11.2011

Zadie Smith: The Autograph Man (77/2011)

En tajunnu tästä hevonvittua. Kiinalaisjuutalaismies on nimmareiden ym keräystilpehöörin välittäjä ja jotain.
Luettu: 3.12.2011

Michael Connelly: Chasing The Dime (78/2011)

Jänskätystarina siitä miten tiedemies koitetaa lavastaa syylliseks ilotytön murhaan.  Mut niiku aina, hyvät voittaa, pahat saa kuulaa kalloon.
Luettu: 5.12.2011



Erica Spindler: Breakneck (79/2011)

Sarjamurhaaja rupee lahtaamaan yhen poliisitsirpulan lähipiiristä porukkaa ja näis tämmösis kirjoishan naispolliisit on aina mahottomia koviksia, ja joutuvat lopulta ite ihan pulaan. Mutta aina, AINA, siinä kohtaa se kylmäverinen murhaaja tekee sen yhen mokan: alkaa avautumaan ja tilittämään eikä ota tyypeiltä heti nirriä pois, niiku aina aikasemmin. Ja katos vaan, just sitte vimosella hetkellä tulee ratsuväki paikalle ja ampuu pahista. Tää on niiiiiiin tuttu tarina, mutta ihan viihdyttävää paskaa silti.
Luettu: 6.12.2011

Aron Ralston: 127 Hours – Between A Rock And A Hard Place (80/2011)

Tästä kirjasta on tehty hieno elokuvakin, jonka oon erehtyny kerran rapuloissani kattomaan. Ei ole krapula-ahistuksiin sopivaa matskua ollenkaan. Aron Ralston on raisu vuorikiipeilijä ja sellain ulkoilmaihmiin, joka vimmalla kerää elämyksiä kiipeilemäl ties mihin ja touhottamalla kaikenlaista, mitä sellaselle normaalille sukankuluttajalle ei tulis miäleenkää. Miks pitäis yksin lähtee pakkases ja viimas kiipee jonneki vitun korkeille vuorenhuipuille? Tai samota jossain erämaas mis nälkäset  karhut vaanii jokaisen puskan takana? Ja miks varsinkaan kenellekään tulis ees mielee lähtee jonneki klaustrofobisiin kanjoneihin seikkailemaan, kertomatta kenellekään et mihin on menny? 

Siellähä sit yhessä kanjonissa valtava kivenmurikka putoaa päälle ja liiskaa Ralstonin oikeen käden jumiin kallioseinämän ja sen murikan väliin. Ralston ikäänku saa sitä mitä on pienen ikänsä vähä niiku tilannu (ja oivaltaa sen lopulta itekin et tätä tilannetta kohti hän on koko elämänsä tietämättämään hakeutunu). Siinä sitä sit ollaa: käpälä totaalisen jumissa, ainoostaa vähän vettä ja evästä, kukaan ei tiiä missä siä oot, ei oo kännykkää tai muutakaa kommunikaattoria, eikä  ihmisiä eksy kyseiseen kanjonin halkeemaan ees vahingossa et avun saaminen on vähä niiku pois laskuista.

Viis päivää Ralston siel kanjonis sit pojottaa, ja kokeilee kaikki maholliset keinot saaha ittesä siitä pinteestä irti. Vasta sit kuudentena aamuna ku alkaa olla viikatemies ihan niskaan hönkimässä, vesi on loppunu jo ajat sitte ja omaa pissiä joutuu juomaan, nestehukka aiheuttaa hulluja harhoja ja se kiven ja seinän välii liiskautunu käsiki alkaa jo mukavasti olla mätänemistilassa ni Ralston oivaltaa et ku ensin vääntää kätesä niin et luut katkee ni sit voi linkkuveitellä nirhata muut lihat ja nahat ja jänteet siitä ympäriltä ja TADAA – vapaus!

Ralston siis pelastuu amputoimalla iteltään käen irti. Hurja tyyppi ja hyvä kirja, joka pistää pohtimaan et miten kova selviytymistahto ihmisellä oikee onkaa. Ja löytyiskö iteltää samaa tahtoa jos tosipaikka eteen tulis vai nostaisko sitä käet pystyyn ja luovuttais ilman taistelua? Aika jänniä oli myös kohat missä Ralston kuvaa itteään videokameralla ja jättää jäähyväisiä ja tekee testamenttia et nyt ku tähän kert kuolen ni hei kiitti kaikille ja miun levyt saa se-ja-se ja jos viittisitte ni tuhkat sais sirotella sinne ja tonne. Mitä sitä ite sanois jos ois se mahis et tietää ku Vihreät Niityt kutsuu? Ei kai muuta ku et heippa, kiitti letuista, tuun kummittelemaan jos se suinki on mahollista.

Elokuva muuten noudatteli aika pitkälti kirjan tarinaa, ja siinä oli tavattoman hienosti kuvattu se hetki kun Ralston tajuaa mitä on tapahtunu. Että käsi on nyt todellakin jumissa. Se epäusko ja paniikki mikä siinä kohtaa lojahtaa housuun on aika huikee. En ny muista kuka leffassa Ralstonia esitti mutta osas ainaki tosi hyvin vetää roolinsa. Ahistus pamahti kotisohvan puolelleki oikee tosissaa.
Luettu: 9.12.2011


Ilkka Raitasuo, Terhi Siltala: Kellokosken Prinsessa (81/2011)

Ja heti perään toinen kirja johon liittyvästä tarinasta on kans tehty elokuva. Sitä en oo nähny, mutta tän kirjan nappasin täältä Gili Trawanganin kirjadivarista ku tuossa yks päivä hain lisää lukemista. Mielenkiintonen tarina skitsofreniaa ym sairastaneen Anna Svedholmin elämästä. Hää oli pikkusen sekasin ja vietti elämästään suurimman osan mielisairaalassa, joista yli 50 vuotta Kellokosken sairaalassa. Rouva kuvitteli olevansa kuninkaallista sukua, ja et Kellokosken sairaala on vaa hänen yks huvilansa. Mainioita juttuja, hassujakin tarinoita. Rinsessa on ollu melkonen persoona, välillä ihan kauhee komentelijakin mutta pääosin kuulosti siltä että melko lupsakka tapaus, joka oli ihan tyytyväisenä siel omas harhases maailmassaan. Vasta ihan vähän ennen kuolemaansa Prinsessa oli todennu että ei hän mikään prinsessa ole, ihan tavallinen Anna vaan.
Luettu: 10.12.2011

Ei kommentteja: