perjantai 1. helmikuuta 2013

Se Pennywise (11/2013)

Stephen King: It (11/2013)

Voi paska. Tämän Kingin klassikon oon lukenu joskus sata vuatta nuarempana ja muistot oli mitä mainioimmat. Muistelin et pelotti ja et tarina oli hiano ja jännä. Olin siis semisti liäkeissä, ku yhen sukelluspuljun kirjahyllystä tän kävin ittellein nyysimässä. Yli tuhat sivua hyttysen paskan kokosta piäntä pränttiä, jee jee. Siinä oliki sitte lukemista hetkeks. Eikä oikeen napostellu näin täs iäs kun jo ollaan siä elämän ehtoopualella ja vahvasti.

Tämähän on siis tarina, misä ollaa piänessä kaupungissa ja siä kaupungissa aina noin 27 vuoden välein tapahtuu kamalia. Ipanoita katoaa ja löytyy silputtuna. Vuanna 1958 seittemän luuseri-tyyppistä 11-vuotiasta kaverusta pääsee jyvälle mist on kyse. Siä kaupungin alla asustaa hurja pahuus, joka näyttäytyy kylil välillä pellehermannina. Pennywise The Clown on tyyppi, ja se tykkää syyä pikkulapsia. Kaveriporukka näyttää Pennywiselle ns. närhen munat, mut vuanna -85 se paskiainen ryämii siältä syvistä kellareista taas maan pinnalle ja alkaa natustella kakaroita. Nyt aikuiseks kasvanu kaveriporukka kokoontuu jälleen ja aikoo nyt todellakin päästää Pahasta ilmat pihalle.

Jos kirjasta ois siivottu noin 50% jaarittelua vittuun ja pistetty stooriin vähän enempi vauhtia ni avot, mutta täs rakennettii jokaista äksöniä niin perkeleellisellä jaarittelulla ja taustojen kuvaamisella ja ties millä poukkoilulla et  voi helvetti. Oli vähä tuskasta lukee ku sai ährää ihan perkeleesti paskaa et pääs varsinaiseen toimintaan käsiks.

Ja jotenki ärsytti sellain perseily et joo jostain universumin alkulähteiltä on paukahtanu pahuus joka on ollu siä kaupungin alapuolella ennenku maailmassa on ollu ees dinosauruksia, saati ihmisiä, ja sit se ultimaattien evil saahaa nitistettyä ku tyypit vähä pitää yhtä ja kertoo Pennywiselle vitsejä tai laukoo jotaa sananlaskuja tai luettelee lintujen nimiä. Voi helvetin perse.

Stephen King on kirjottanu ihan vitusti loistavia tarinoita (vaikka niiku Hohto, Salem's Lot, Tommyknockers, Pitkä Marssi, Piina, Carrie) mutta ohan se suoltanu myös aivan luokatonta paskaakin.

Luettu: 1.2.2013 Sanur Beach, Bali, Indonesia

Ei kommentteja: