maanantai 20. elokuuta 2012

Smuttynose (99/2012)

Anita Shreve: The Weight Of Water (99/2012)

Ja jälleen huikea kirja Anita Shereveltä. Jumaliste, että akka osaa kertoa tarinoita.

The Weight Of Water on puoliks dokumentaarinen. Todelliset historialliset tapahtumat kulkee rinnalla sepitetyn tarinan kanssa. Kaikki tapahtuu kuiteski pienellä saarenkikkareella tai sen lähistöllä. Smuttynose Island on karu ja raju kivikasa keskellä merta. Siel ei puitakaan kasva, pelkkää kivee vaan ja olosuhteet on aika haastavat.

Todellinen tapahtuma on kahen norjalaisen naisen murha vuanna 1873.  Mökissä oli kolmaski nainen joka jäi henkiin. Sepitetyn tarinan päähenkilö on valokuvaaja, Jean, joka on purjeveneilemässä miähesä, tyttäresä, miähesä veljen ja velipojan uuen vosunsa kans. Vene lilluu Smuttynosen edustalla ja valokuvaaja käy siäl räpsiis kuvia ja samalla lueskelee saarella tapahtuneista murhista. Löytää jostai arkistosta sen yhen henkiinjääneen naisen kirjottaman vuodatuksen elämästään.

Veneellä on vänkä tunnelma. Jean aavistelee että veljen vosulla ja omalla aviomiehellä taitaa olla sutinaa. Akan pää rupee siitä tietysti vähän hajoomaan. Tulee myrsky ja tapahtuu inha juttu siäl merel. En kerro enempää, lukekaa ite.

Kirjassa jätetään aika paljon asioita lukijan tulkittavaks ja rivienväleistä oivallettavaks. Se tekee kirjasta ehkä jokaiselle lukijalle vähän omanlaisensa tarinan, koska asioita tulkitsee kukin tavallaan.

Perimmäiset sanomat tässä kaiketi vissiin ehkä mahollisesti olis se, että luulo ei oo tiedon väärti, hätäsiä johtopäätöksiä ei pitäis tehä ja et ihmiselle ittelleenki voi tulla yllätyksenä miten se reagoi kun se ajetaan tilanteeseen, jossa kuppi kippaa totaalisesti nurin.

Luettu: 20.8.2012 Gili Trawangan, Indonesia

Ei kommentteja: