keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Perhe on pahin (85/2013)

Kuvan kissanpentu on Zorro. Hänellä on silmävamma.
Leena Lehtolainen: Jonakin onnellisena päivänä (85/2013)

En o vissiin aiemmin Lehtolaisen Leenaa lukenu, en o varma. Mutta nyt luin ja tää kirja oli ihan sairaan hyvä. Oli ahistava ja koskettava ja hyvin kirjotettu ja piti tiukassa otteessa ja noin. Aika lähellä täydellistä lukuelämystä siis.

On semmoin Marjukka, kenen tarina tää kirja on. Teksti on ikäänku kirjeen muodossa, Marjukka kertoo koko elämäntarinansa jollekin ja vasta kirjan loppupuolella selviää et kelle se tätä avautumista oikeen naputtaa.

Marjukalla on ankee lapsuus. Äiti ryyppää ja Marjukka joutuu pienestä pitäen hoitamaan huushollin kaikki asiat, sisarustensa hoivaamisesta alkaen. Saatana miä sanon. Tuommonen elämä kun on todellisuutta varmaan aika monessaki "perheessä" ihan just tälläki hetkellä. Mutta hommat menee viä hullummaks kun äitee yhtäkkiä lojahtaa täysillä uskoon. Se on niiku menoa yhestä ääripäästä toiseen, viina jää mutta Jumalan sana tulee tilalle. Äitee paukkaa yhen kanssahihhulin kanssa avioliittoon ja siä sitte elellään kurissa ja nuhteessa, ja uus iskäpuali hakkaa tohjoks jos vähäkää lipsahtaa uskon varjolla laitetuista kireistä käytössäännöistä. Jännää kyllä tää, että uskon varjolla, Jumalaan vedoten, kattotaan silmät kirkkaana et kyllä on aivan oikein hakata remmillä lapsilta vääräuskonen käytös pois. Aissaatana että vituttaa moinen.

Marjukka näkee pakomahiksen ku häneen lääpästyy semmoin kiltti vanhempi herra, jonka omistamas kaupas Marjukka on duunissa. Avioliittoon viuh vaan, pääseepä siältä uskovaisten hullujen huaneelta pois. Ei Marjukka sitä ukkoonsa rakasta, mutta miäs on hyvä ja kiltti. Mutta sitte tulee kaupalla käymään kouvostoliittolainen (sekin viälä!) kaupparatsu, ja Marjukka rakastuu ihan sekopäänä siihen. Alkaa kiihkee kuuma salarakkaus. Seuraa raskaus ja Marjukka ei voi olla varma onks raskaus omalta ukolta vai kouvostoliittolaiselta kaupparatsulta. Syntyy kaksoset, jotka on ihan kouvostoliittolaisen näkösiä. Aviomies ei tiiä ja on ihan onnesa kukkuloilla ku on saanu vihdoin lapsia huusholliin.

Seuraa karmee draama kun aviomiäs yllättää kouvostoliittolaisen kaupparatsun kotoaan niitä ipanoita ihastelemassa. Marjukan elämä hajoo kappaleiks. Hirvee tilanne, mut miä en kerro tarkemmin, kehotan teit kaikkia vaa lukemaa tän kirjan ihan itte.

Siin onkii sitte kaiken hajoomisen jälkeen ihan aimo homma elämän uuelleen rakentamisessa.

Loistava kirja ja aika hurja elämäntarina. Lukekaa tää!

Luettu: 25.12.2013 Gili Trawangan, Indonesia


Ei kommentteja: