sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Pari sanaa aluksi

Osaan lukea. Luen koko ajan. Olen aina lukenu paljon. Luen suihkussa samppoopulloja ja pissalla istuessa pikkuhousunsuojapakettien tuoteselosteita. Luen telkkaria kattoessa, syödessä, tupakkaa poltellessa. Luen aina ennen nukahtamista ja jos herään yöllä kesken unien, mulla on kirja käessä jo ennenkun laitan valot päälle. Luen mitä tahansa: dekkareita romaaneja sarjakuvia elämänkertoja mitävaan, mutta eniten kahlaan kaikenlaisia opuksia joissa on väkivaltaa ja se kantava idea on ratkaista rikos. Hullut murhaajat ja ihmisen pimeimmät puolet kiehtoo vimmatusti. Mutta kaikki murhaajan-jahtaamis-kirjat on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sellasta tyhjänpäivästä ajankulua, harvemmin ne antaa sen enempää. Jatkuvasti kuitenkin luen löytääkseni taas yhden tarinan joka tempoo mukaansa ja vie hetkeksi pois todellisuudesta. Sellaisten kirjojen jälkeen tulee aina järjetön HKJM (Hyvän Kirjan Jälkeinen Masennus), mutta onneksi semmoset voi aina lukea uudestaa. Luen jatkuvasti hyviä kirjoja uudelleen, koska kun tarina on hyvä, se ei pilaannu vaikka sen etukäteen osais ulkoa.

Luen enimmääkseen enklanniksi. Suomeksi luen pääasiassa vain suomalaisten kirjailijoiden tuotoksia, tai sitten jotain norjalaisia tms joiden opuksia en osaa alkuperäiskielellä lukea. Ja ostan paljon kirjoja: tilaan netistä ja käyn melkein viikoittain ratsaamassa yhen divarin englanninkielisten dekkareiden hyllyt. Kannan sieltä kotiin kaikenlaista kuonaa, mutta ku halvalla saa....

Sitten kun en enää näe tai osaa tai muista lukea niin ampukaa mut, koska sit ei elämässä oo enää sitäkään vähää mitä siinä nyt on.

Ajattelin yhen vuoden ajan seurata mitä luen ja kuinka paljon. Siksi tämä ploki, ja kerrankin ploki jossa on simppeli (ja ehkä tylsä) idea. Raportoin tänne aina kun olen saanu jonkun opuksen luettua. Siis ainoastaan kirjoista on kyse, en tule touhottamaan miten mielenkiintonen oli Elvitalin shampoon tuoteseloste tai pepsodentin suuveden käyttöohje. Kyse on kirjoista, ja kirjoiksi lasken myös kuvitetut teokset eli sarjakuvat lasketaan.

Varsinaista lukua alan pitämään vasta vuoden vaihteen jälkeen mutta vähän verryttelen ennen sitä. Eli ihan kohta. Muutama sivu vielä, ja sitten on yks paskakirja paketissa. Siitä lisää hetkosen kuluttua.

Ja mun suosikkikirjailijat? Ehdottomasti Erlend Loe, norjalainen nero, Markus Zusak, australialainen superlahjakkuus sekä Cody McFadyen, joka on kehitellyt kirjallisuuden kaikkein hulluimmat hullut murhaajat.

Ei kommentteja: