lauantai 2. kesäkuuta 2012

Se on pienestä kii (66/2012)


Anita Shreve: Testimony (66/2012)

Huikea, HUIKEA kirja. Loistavasti kirjotettu, hienosti kuljetettu tarina. Herätti tunteita laidasta laitaan, pisti melkein jopa itkemään, ja herätti paljon ajatuksia. Ehkä paras Anitashreve mitä oon lukenu, ja se on paljon se, koska Shreve ei oo näemmä huonoo kirjaa vielä kirjottanukaa.

On hieno, ehkä vähän elitistinen, privaatti-sisäoppilaitos amerikoissa, jossain takapajulassa. Koulun menestyksekkään korisjoukkueen kolme staraa yhen känni-illan päätteeks peuhaavat videokameran eessä lutkahtavan alaikäsen tytön kanssa. Video päätyy internettiin (tietysti) ja koulun rehtorin käsiin ja seurauksena tietysti kurinpitotoimia, ja aika äkkiä sekä poliisit että media on tapauksen kimpussa. Tulevaisuudet murskaantuu, elämät hajoaa käsiin. Yhen kännissä tehdyn typeryyden seuraukset on valtavat.

Tarina aukee pikkuhiljaa, kertojina toimii vuoronperään lähes kaikki asiaan jollain tavalla liittyvät, ja jokaisen kertomus paljastaa vähän lisää taustoja ja seurauksia.

Pisti miettimään, miten pienestä kaikki on kiinni.  Yks satunnainen, harkitsematon harha-askel saattaa muuttaa koko elämän suunnan ja rikkoa kaiken mitä siihen saakka on pitäny itsestäänselvänä.

Lukekaa tää.

Luettu: 1.6.2012 Sanur, Bali, Indonesia

Ei kommentteja: