keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Ruumisfarmi (42/2013)

Bill Bass & John Jefferson: Death's Acre - Inside The Legendary 'Body Farm' (42/2013)

Lukasinpas sitte mielenkiintosen tietokirjan! Kirja ei järin sovellu ruokalukemiseks, osa kuvista ei varsinkaan, mutta miun vattani on terästä eikä tarinat ja kuvat toukkia kuhisevista mätänevistä ruumiista tuntunu missään!

Bill Bass on sellanen uranuurtaja alalla, jota en osaa suomentaa mutta se on enklanniks forensic anthropology tai jotain. Ikäänku sellasta luitten tutkimista ja sitä kautta ihmisten kuolemien syitä ja ajankohtia selvittävää tiedettä. Herra Bass perusti aikanaan semmosen tutkimuslaitoksen, jossa oikeitten ruumiitten avulla selviteltiin, et mitä ihmisen ruumiille kuoleman jälkeen tapahtuu ja kuinka nopeesti, ja miten erilaiset olosuhteet asiaan vaikuttaa. Semmoselle maatilkulle laittelivat raatoja ja vahtasivat sitte että kui äkkiä alkaa toukat kuhisemaan ja mitä muuta tapahtuu. Aika karua hommaa varmasti, mutta arvokkaita tutkimuksia tekevät. Niistä on paljo hyötyä poliiseille ja muille, joitten pitää vaikka selvittää et mihin tuokii mettästä löytyny korpse on kupsahtanu ja millo.

Mielenkiintosta! Jos vatta kestää ni kuukleen voi kirjottaa hakusanoiks "body farm", ni saa aika näpäkkää kuvamateriaalia ym tuolta ja muista vastaavista tutkimuslaitoksesta. Varovasti sitte, kuvamatsku on aikamoista. Jos on herkkä saamaan painajaisia  ni ei kannata mennä kattelemaan.

Luettu: 24.4.2013 Gili Trawangan, Indonesia


Ei kommentteja: